Agral en DACHSER: Een recept voor logistiek succes

In de dynamische wereld van voedingslogistiek is succes afhankelijk van de snelheid waarmee klantverzoeken worden beantwoord, terwijl de productkwaliteit onberispelijk blijft. Dit is een uitdaging die Agral, een in België gevestigd bedrijf gespecialiseerd in boterverpakking, maar al te goed kent. Om deze uitdaging aan te gaan, is in het begin van 2022 een samenwerking aangegaan met DACHSER Belgium Food Logistics. Laurent Sillien, Financieel Directeur, Logistiek en Secretaris-generaal van Agral, neemt ons mee achter de schermen van deze samenwerking.

In het begin van 2022 is Agral een samenwerking aangegaan met DACHSER Belgium Food Logistics.
In het begin van 2022 is Agral een samenwerking aangegaan met DACHSER Belgium Food Logistics.

Opgericht in 1971 heeft Agral, een Belgisch voedingsbedrijf gespecialiseerd in het verpakken van boter, haar reputatie opgebouwd door aandacht te besteden aan vakmanschap, kwaliteit en productintegriteit. Ze levert zowel retailreuzen onder hun eigen private labels als hun eigen merken, waaronder Les Coteaux, Lucien Massaux en Jean-Marie Cabay. Bovendien bedient ze zowel de Belgische (40% van hun volume), Europese (40%) als internationale (20%) markten.

Een winnende keuze

De voortdurende zoektocht naar kwaliteit staat centraal in de bedrijfsfilosofie van Agral en uit zich in strikte normen die aan hun partners worden opgelegd. Om de operationele efficiëntie te verbeteren, koos het bedrijf voor één logistieke dienstverlener per bestemming. Maar tijdens de piekperiode van oktober tot half december 2021, leidden aanhoudende kwaliteitsproblemen in Duitsland en Oostenrijk tot een heroverweging van de logistieke strategie voor deze belangrijke markten.  

De selectiecriteria waren duidelijk, eenuitstekend serviceniveau en een sterk en uitgebreid netwerk dat beide landen bestrijkt.

Daarom was de keuze voor een nieuwe partner die zowel de productkwaliteit als de leveringstermijnen kon waarborgen van cruciaal belang. De selectiecriteria waren duidelijk, eenuitstekend serviceniveau en een sterk en uitgebreid netwerk dat beide landen bestrijkt. Na uitgebreid online onderzoek en een eerste ontmoeting bleek DACHSER Belgium Food Logistics de ideale match te zijn. Zij kunnen via het European Food Network totaaloplossingen voor temperatuurcontroleerd transport naar heel Europa aanbieden tegen snelle gestandaardiseerde transittijden en continue track & trace. De samenwerking begon in het voorjaar van 2022, kort na de lancering van DACHSER Belgium Food Logistics. Hoewel Agral de logistieke dienstverlener op dat moment helemaal nog niet kende, heeft de tijd onweerlegbaar bewezen dat dit een verstandige en winnende keuze was.
Agral is een Belgisch voedingsbedrijf gespecialiseerd in het verpakken van boter.
Agral is een Belgisch voedingsbedrijf gespecialiseerd in het verpakken van boter.

Een nieuwe organisatie voor meer optimalisatie

Reactiviteit is altijd al een centrale uitdaging geweest in de logistiek van Agral, evenals voor alle spelers in de voedingssector. De tijd tussen het ontvangen van een klantenbestelling en de levering is uiterst kort, met slechts anderhalve week speelruimte. Dit beperkt de manoeuvreerruimte van het bedrijf aanzienlijk bij het plannen van productie, het implementeren van strenge kwaliteitscontroles en het coördineren van het transport. In de veeleisende wereld van de detailhandel, waar servicekwaliteit essentieel is om aan de verwachtingen van klanten te voldoen, is elke vertraging onaanvaardbaar.

Om deze uitdaging aan te gaan, heeft DACHSER Belgium Food Logistics een op maat gemaakte strategie geïmplementeerd om de supply chain van Agral te optimaliseren door vaste levertijden in te voeren voor Duitsland en Oostenrijk. Dit stelde het bedrijf in staat de productie efficiënter te plannen, overschotten te vermijden en de noodzaak om extra personeel in te huren te voorkomen.

Na verloop van tijd hebben deze nieuwe processen concrete resultaten opgeleverd. Het serviceniveau van Agral, dat aan het einde van 2021 ongeveer 70% bedroeg, ligt nu boven de 95%. Deze significante verbetering heeft bijgedragen aan het versterken van het imago van het bedrijf bij nieuwe klanten en het herstellen van het vertrouwen bij degenen die teleurgesteld waren in de dienstverlening aan het einde van 2021. Beide bedrijven, toegewijd aan voortdurende verbetering en kwaliteit blijven zich inzetten om deze positieve trend voort te zetten.  

Een bijzondere relatie

Het vertrouwen dat is opgebouwd tussen het personeel van DACHSER Belgium Food Logistics en het team van Agral heeft geleid tot een grotere reactiesnelheid bij onvoorziene problemen en last-minute bestellingen. Deze succesvolle samenwerking is geworteld in een speciale relatie tussen beide partners, gekenmerkt door wederzijds luisteren en gezamenlijke probleemoplossing. Laurent Sillien legt uit: "Verschillende keren werden we geconfronteerd met bestellingen die dringende levering vereisten. Terwijl we aanvankelijk dachten dat we er niet onmiddellijk aan konden voldoen, slaagde DACHSER Belgium Food Logistics er dankzij zijn uitgebreide netwerk en ruime assortiment aan producten in om ons snel oplossingen aan te bieden." Gohar Matinyan, Sales Executive bij DACHSER Belgium Food Logistics voegt toe: "Onze florerende samenwerking met Agral steunt op twee essentiële pijlers. In de eerste plaats stelt digitalisering, met behulp van tools zoals ActiveReport en eLogistics, ons in staat om hoogwaardige diensten te leveren door proactieve communicatie te bevorderen en onze klanten real-time zichtbaarheid te bieden. Daarnaast komt ons succes voort uit de sterke banden die we hebben gesmeed. De wederzijdse aandacht voor onze behoeften versterkt onze samenwerking. Agral dient als het perfecte voorbeeld van een ideale klant door goed voorbereide pallets te leveren, wat het laden vereenvoudigt en de risico's minimaliseert. Deze synergie tussen digitalisering en menselijke relaties vormt de solide basis van ons gezamenlijke succes."

Deze succesvolle samenwerking is geworteld in hechte samenwerking tussen beide partners.
Deze succesvolle samenwerking is geworteld in hechte samenwerking tussen beide partners.

Een veelbelovende toekomst

Laurent Sillien ziet een veelbelovende toekomst voor de samenwerking tussen Agral en DACHSER Belgium Food Logistics. Met de steun van hun logistieke dienstverlener is het doel om marktaandeel te blijven vergroten, de verkoopvolumes aan bestaande klanten te verhogen en tegelijkertijd hoge normen te handhaven op het gebied van kwaliteit en service.

Kortom, deze samenwerking illustreert overtuigend dat de verstandige keuze van een logistieke partner een aanzienlijke invloed kan hebben op de prestaties en reputatie van een bedrijf, met name in een veeleisende sector als de deze. Samenwerking, vertrouwen en toewijding aan kwaliteit zijn essentieel bij het streven naar optimalisatie van de supply chain.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Chloé Bracaval