DACHSER creëert drie focuslocaties voor elektromobiliteit

Op de drie nieuwe ‘e-mobility locaties’ in Freiburg, Hamburg en Malsch bij Karlsruhe onderzoekt en test de logistieke dienstverlener het gebruik van emissievrije technologieën en intelligent stroom- en netbeheer.

De e-truck wordt opgeladen. / Foto: © Jan Potente</span>

DACHSER zal zijn vestigingen in Freiburg, Hamburg en Malsch bij Karlsruhe omvormen tot e-mobility locaties, waar de focus zal liggen op onderzoek naar klimaatvriendelijke technologieën en processen, maar ook intelligent stroom- en netbeheer. Het doel op lange termijn is het aantal emissievrije voertuigen in het hele Europese netwerk van DACHSER uit te breiden en de doelstelling van netto nul uitstoot van broeikasgassen te bereiken.

De focus ligt op batterij-elektrische vrachtwagens en auto’s en hun laadinfrastructuur, het gebruik en de zelfopwekking van hernieuwbare elektriciteit en intelligent stroom- en netbeheer. Daarnaast worden waterstofvrachtwagens en de noodzakelijke infrastructuur voor het tanken getest.

"Wij verwachten dat het goederenvervoer over de weg in de Europese Unie de komende jaren geleidelijk zal overschakelen op vrachtwagens met emissievrije aandrijftechnologieën, ofwel batterij-elektrisch of met waterstof-brandstofcellen, afhankelijk van het toepassingsscenario. Met onze onderzoeks- en innovatieactiviteiten bereiden we ons nu al voor op deze ingrijpende transformatie van de transport- en logistieke sector", zegt Alexander Tonn, COO Road Logistics bij DACHSER. "Tot die tijd zijn er echter nog een aantal uitdagingen te overwinnen, met name de actieradius van de voertuigen, de beschikbaarheid van snellaadinfrastructuur langs snelwegen en de levering van de bijbehorende elektriciteitsinfrastructuur door de energiemaatschappijen op onze vestigingen."

Aandachtspunten van de drie e-mobility locaties van DACHSER

In Freiburg, dat in september 2022 van start gaat als e-mobility locatie, ligt de focus in eerste instantie op intelligent stroom- en netbeheer. Verschillende elektriciteitsverbruikers, zoals vrachtwagens voor het korte- en langeafstandsvervoer, bedrijfswagens en auto's van werknemers, evenals industriële vrachtwagens en installatietechniek, moeten worden gekoppeld aan de eigen elektriciteitsproductie van het bedrijf door middel van fotovoltaïsche cellen en tussentijdse opslag in accu’s. "Freiburg is een stad die altijd als pionier op het gebied van duurzaamheid is beschouwd. Als onderzoekslocatie van DACHSER voor e-mobility dragen wij bij aan de bescherming van het klimaat en de duurzame transformatie van ons bedrijf en de industrie", zegt Michael Gaudlitz, General Manager van DACHSER Logistics Center Freiburg.

In Hamburg komen vanaf januari 2023 twee onderwerpen aan bod: ten eerste zal DACHSER gebruik maken van batterij-elektrische korte- en langeafstandswagens en intelligent stroom- en netbeheer in combinatie met stationaire koeltechnologie. Ten tweede worden in Hamburg nieuwe batterij-elektrische koeltrailers getest. Daarnaast rijdt er een waterstofvrachtwagen voor het vervoer in de plaatselijke stadsregio. "Als een van 's werelds belangrijkste logistieke locaties is de Hanzestad Hamburg een van de meest dynamische regio's in Europa als het gaat om het testen en gebruiken van klimaatvriendelijke en emissievrije technologieën in transport en logistiek. We zijn blij dat we hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren", zegt Ralf Hansen, General Manager van de twee DACHSER Road Logistics vestigingen in Hamburg.

De activiteiten van het e-mobility project bij DACHSER in Malsch bij Karlsruhe beginnen ook in januari 2023. Batterij-elektrische shuttle- en lijndiensten met opleggers en wissellaadbakken staan centraal bij de praktische tests. DACHSER beschikt op deze locatie over een eigen wagenpark. Zo kan rechtstreeks praktijkervaring worden opgedaan door het toepassen van de nieuwe technologieën in het proces. "Onze medewerkers kijken ernaar uit om nieuwe aandrijftechnologieën te testen en verder te ontwikkelen voor dagelijks gebruik in het DACHSER netwerk", zegt Bernd Großmann, General Manager van DACHSER Logistics Center Karlsruhe in Malsch. "We willen ook enkele klanten nauw bij het project betrekken."

De onderzoeksactiviteiten op de drie aangewezen e-mobility locaties maken deel uit van de uitgebreide klimaatbeschermingsmaatregelen van DACHSER. Deze omvatten de actiegebieden proces- en energie-efficiëntie in operaties en faciliteiten, evenals onderzoek en innovatie ter bevordering van emissievrije voertuigen en hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast is er de sociale betrokkenheid die verder gaat dan de grenzen van het bedrijf en zijn kernactiviteiten.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder