DACHSER en FERCAM versterken groupage en contractlogistiek in Italië

Langdurig partnerschap leidt tot oprichting joint venture voor groupage en contractlogistiek

FERCAM gaat haar divisies Distributie (groupage) en Logistiek (contractlogistiek) onderbrengen in een joint venture met DACHSER onder de naam "DACHSER & FERCAM Italia S.r.l.". DACHSER's aandeel van 80 procent in de nieuwe onderneming versterkt en vervolledigt zijn Europese netwerk. De overdracht van de zeggenschap moet nog worden goedgekeurd door de relevante mededingingsautoriteiten.

Met een aandeel van 80 procent in de nieuwe onderneming DACHSER & FERCAM Italia S.r.l. versterkt en completeert DACHSER zijn Europese netwerk.
Met een aandeel van 80 procent in de nieuwe onderneming DACHSER & FERCAM Italia S.r.l. versterkt en completeert DACHSER zijn Europese netwerk.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst die door de twee ondernemingen is ondertekend, zal FERCAM haar divisies FERCAM Distribution (groupage) en FERCAM Logistics (contractlogistiek) loskoppelen van FERCAM AG en tegen het einde van het jaar integreren in de nieuwe onderneming. Deze twee divisies, waar 920 mensen werkzaam zijn op 43 locaties in Italië, genereerden ongeveer 400 miljoen euro aan inkomsten in 2022.

Vanaf begin 2024 zal het onafhankelijke bedrijf opereren onder de naam "DACHSER & FERCAM Italia S.r.l." en rechtstreeks rapporteren aan Alexander Tonn, COO Road Logistics bij DACHSER. in Italië blijven contractlogistiek en groupage beheerd worden door FERCAM's Distribution and Logistics manager Dr. Gianfranco Brillante en zijn bewezen team, wiens expertise continuïteit zal bieden in de Italiaanse markt. FERCAM AG zal een aandeel van 20 procent bezitten in DACHSER & FERCAM Italia S.r.l.  

FERCAM Transport (nationale en internationale weg- en spoortransporten), FERCAM Air & Ocean, en FERCAM Special Services (kunst- en beurslogistiek, bezorging aan huis, verhuisservice, archiefdiensten en documentenbeheer) - inclusief alle internationale dochterondernemingen - blijven exclusief eigendom van FERCAM AG en zullen geen deel uitmaken van de nieuwe joint venture. FERCAM is van plan om verdere groei en internationalisering van deze divisies in de toekomst te bevorderen, ook overzee.

"Als familiebedrijven zijn DACHSER en FERCAM verenigd door een begrip van waarden-georiënteerd management dat de toekomstige levensvatbaarheid van het bedrijf over generaties verzekert. Daarom zijn we des te meer verheugd dat we nu onze band nog verder versterken, voortbouwend op onze 20-jarige samenwerking om deze joint venture in Italië op te richten," zegt Bernhard Simon, voorzitter van de Raad van Commissarissen van DACHSER.

"DACHSER is een dynamisch groeiend familiebedrijf met vergelijkbare doelen en korte besluitvormingskanalen, waardoor het voor ons een uitstekende en betrouwbare partner is voor alle Europese transporten. In de loop van ons partnerschap zijn de omstandigheden echter aanzienlijk veranderd, met een marktaandeel dat verdeeld is over slechts enkele Europese en wereldwijde spelers. Daarom hebben we besloten om een joint venture op te richten exclusief voor groupage en contractlogistiek. Het is een win-winsituatie voor beide partijen", zegt Thomas Baumgartner, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FERCAM. "Dit stelt ons in staat om onze banden met ons partnerbedrijf verder te versterken en tegelijkertijd onze eigen positie te verstevigen", legt Hannes Baumgartner, Managing Director van FERCAM, uit. "Deel uitmaken van DACHSER's Europese netwerk opent extra mogelijkheden voor groei, met name in de export. Dat creëert zekerheid en stabiliteit voor de toekomst."

Met deze overname dichten we het laatste gat en ronden we ons eigen netwerk voor groupage en contractlogistiek in de belangrijkste continentale Europese markten af.

Burkhard Eling, CEO van DACHSER

Het Europese netwerk compleet maken

De meerderheidsovername van FERCAM's groupage- en contractlogistieke activiteiten is de derde grote overname die DACHSER heeft gedaan om zijn transport- en logistieke netwerk in Europa uit te breiden, na Graveleau (Frankrijk, 1999) en Azkar (Spanje, 2013). "Met deze overname dichten we het laatste gat en ronden we ons eigen netwerk voor groupage en contractlogistiek in de belangrijkste continentale Europese markten af", legt Burkhard Eling, CEO van DACHSER, uit. "Onze focus blijft liggen op autonome en duurzame groei. Daarnaast hebben we dit jaar onze aanwezigheid in belangrijke markten zoals de Benelux, Australië, Japan en nu ook Italië versterkt door gerichte overnames."
Dankzij hun langdurige partnerschap zitten DACHSER en FERCAM al volledig op één lijn als het gaat om operationele afhandeling van groupage.
Dankzij hun langdurige partnerschap zitten DACHSER en FERCAM al volledig op één lijn als het gaat om operationele afhandeling van groupage.

"DACHSER en FERCAM werken al 20 jaar met veel succes samen. In deze tijd hebben we elkaar goed leren kennen en waardering voor elkaar gekregen", voegt Alexander Tonn, COO Road Logistics bij DACHSER toe. Familiebedrijf FERCAM, met het hoofdkantoor in Bolzano, Zuid-Tirol, verzorgt sinds de start van de samenwerking de distributie van alle groupagezendingen met industriële en consumentengoederen vanuit het Europese netwerk van DACHSER in Italië, en voert de overeenkomstige zendingen vanuit Italië in dit netwerk in. "FERCAM staat garant voor continuïteit en expertise in Italië. Door deze overname en andere investeringen kunnen we onze groei verder versnellen - vooral in de Italiaanse markt - en de kwaliteit van ons aanbod nog verder verbeteren. Onze klanten in Europa, Italië en wereldwijd zullen op de middellange termijn profiteren van consistente processen en uniforme systemen," zegt Tonn over de synergieën en klantvoordelen van de nieuwe joint venture.

Dankzij hun langdurige partnerschap zitten DACHSER en FERCAM al volledig op één lijn als het gaat om operationele afhandeling van groupage. FERCAM investeert voortdurend in zijn logistieke faciliteiten, digitale systemen en klimaatbescherming - ook in dit opzicht passen de twee bedrijven uitstekend bij elkaar.

Deel uitmaken van DACHSER's Europese netwerk opent extra mogelijkheden voor groei, met name in de export. Dat creëert zekerheid en stabiliteit voor de toekomst.

Hannes Baumgartner, Managing Director van FERCAM

Joint venture zonder dubbele structuren

De business line European Logistics van DACHSER had voorheen geen eigen locaties in Italië, dus de joint venture zal niet leiden tot dubbele structuren. Alle medewerkers van de divisies Distributie en Logistiek van FERCAM zullen gaan werken voor DACHSER & FERCAM Italia. DACHSER's overname van aandelen in deze twee divisies is ook een symbool van het streven van de onderneming om extra, duurzame investeringen te doen in haar Italiaanse vestigingen.

In de business line Food Logistics, die zich bezighoudt met het transport en de opslag van gekoeld en ongekoeld voedsel, is DACHSER sinds 2017 vertegenwoordigd in Italië met drie vestigingen en ongeveer 270 medewerkers. 

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Sebastiaan Hes