Logistiek – tóch niet alleen voor mannen

De logistieke sector wordt vaak nog steeds gezien als een échte mannenwereld. Maar tijden veranderen en steeds meer vrouwen maken naam in de branche. Bij DACHSER Luxembourg vervullen vrouwen de managementfuncties.

Nicole Engelbert, Janine Weber, Laura Waigel
Nicole Engelbert, Janine Weber, Laura Waigel

"In onze manier van leidinggeven staat verbinden, commitment, openheid en transparantie centraal", zegt Janine Weber, Branche Manager van DACHSER Grevenmacher in Luxemburg. Haar ogen glinsteren en een glimlach kruist haar gezicht terwijl ze spreekt. "Het is uitzonderlijk om zoveel managementposities vervuld te hebben door vrouwen binnen de logistieke sector", merkt Weber op. Met Nicole Engelbert heeft ze een Sales Manager en met Laura Waigel een Customer Service Manager aan haar zijde.

Deze drie vrouwen, alle drie rond de dertig jaar oud, genieten overduidelijk van hun werk. Hun positieve instelling resoneert met hun team, gezien het feit dat het team nauw samenwerkt en bijna geen verloop kent. "We leggen de focus niet op hiërarchie in onze vestiging; we spreken elkaar informeel aan en kunnen met problemen bij elkaar terecht". Weber is van mening dat communicatie een gebied is waar vrouwen in uitblinken.

Ook Engelbert waardeert deze vorm van leiderschap: "Wekelijks hebben we samen met managers van andere afdelingen een meeting waar we ruimschoots te tijd voor uitrekken. Deze meeting is bedoeld om elkaar op te hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen en om vraagstukken en ideeën met elkaar te kunnen bespreken. Hierdoor weten we zeker dat het hele team achter de genomen beslissingen staat." Engelberts' carrière bij DACHSER begon met een duaal leerprogramma in 2008, sinds 2012 werkt ze fulltime bij de vestiging in Luxemburg.     

In 2014 kwam Laura Waigel op voorstel van Engelbert werken bij DACHSER. "Het is geen typische kantoorbaan", vertelde Engelbert tegen Waigel. "De wereldwijde connecties en collega’s brengen veel variëteit in de dagelijkse werkzaamheden". Waigel, opgeleid in bedrijfskunde en management, is blij met de keuze die ze heeft gemaakt, al was het "geen voor de hand liggende baan": van de drie vrouwen is zij de enige zonder logistieke achtergrond.

"Bij de selectie van nieuwe medewerkers letten we er goed op of ze in het team passen", zegt Weber. Met Waigel was er een klik vanaf het begin. En ondanks dat het logistieke vak compleet nieuw voor haar was, duurde het niet lang voordat ze haar draai vond in deze dynamische wereld. Dit is essentieel; het is belangrijk om serieus genomen te worden door haar mannelijke collega’s. "In ons vak sta je dagelijks in de loods, daarom is het zo belangrijk om een goede verstandhouding met iedereen te hebben. Dit is alleen mogelijk als je bereid bent om te luisteren en van elkaar te leren", zegt Weber.

In ons vak sta je dagelijks in de loods, daarom is het zo belangrijk om een goede verstandhouding met iedereen te hebben. Dit is alleen mogelijk als je bereid bent om te luisteren en van elkaar te leren

Janine Weber

Branche Manager Weber heeft sinds 2007 haar logistieke expertise opgedaan bij DACHSER. Na haar afstuderen van de middelbare school wilde ze iets met toekomst studeren, herinnert ze zich. Haar vader, die een liftbedrijf leidde, stelde haar een van zijn klanten voor als mogelijke leerbedrijf: DACHSER. Janine Weber aarzelde niet lang en startte bij DACHSER met een duaal leerprogramma en een studie bedrijfsadministratie gespecialiseerd in expeditie, transport en logistiek.

"Ik vond de eerste lezing al heel interessant", zegt de 31-jarige. "Het onderwerp was groupage en dat trok onmiddellijk mijn aandacht." In de DACHSER vestiging in München heeft ze vervolgens naast haar studie verschillende logistieke afdelingen doorlopen. "Als ik vandaag met onze mannen in de loods praat, merken ze dat ik weet waar ik over praat ", zegt Janine Weber. In totaal heeft ze 45 medewerkers op haar loonlijst staan, waarvan 20 logistieke medewerkers in de loods en overslag. Zij waarderen de open sfeer en de mogelijkheid om eerlijk en open te communiceren.

Vrouwelijk logistiek talent

Dat logistiek nog steeds een mannelijk domein is, is vooral te zien in de loods en vrachtwagens. Om hier in de toekomst meer balans in te krijgen, nodigt DACHSER meisjes en jonge vrouwen die nog op school zitten uit om een kijkje te nemen in het bedrijf en hen kennis te laten maken met de logistieke sector. Bijvoorbeeld op de Girls' Day, een jaarlijks terugkerend evenement in maart in heel Duitsland. "We hebben zelf pallets kunnen manoeuvreren met de pallettruck en hebben live kunnen ervaren hoe wissellaadbakken worden geladen", zegt Ivana Kegalj, een scholier van de plaatselijke middelbare school. De tip om mee te doen aan Girls' Day kreeg Ivana van haar vader, die zelf in dienst is bij DACHSER. Hij hoorde van de stagiairs bij DACHSER dat ze met veel enthousiasme een dag voor schoolmeisjes aan het organiseren waren. Toen hij het aan zijn dochter vertelde, was Kegalj zo enthousiast dat ze zich samen met een vriendin inschreef om een kijkje te nemen in de loods en het kantoor van DACHSER.


"Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor vrouwen in de dynamische wereld van de logistiek", zegt Waigel. Als lid van het vrouwelijke managementtrio in Luxemburg kan ze uit eigen ervaring spreken: "Zelfs met een achtergrond in bedrijfskunde en management voelde ik mij direct welkom bij DACHSER". Tenslotte, benadrukt ze, vereisen dagelijkse logistieke operaties expertise op allerlei gebieden. "Wat we delen is onze passie en persoonlijke toewijding om continue het beste te bereiken voor onze klanten als een team. Vrouwen kunnen dit net zo goed als mannen." Dit is duidelijk geworden door het voorbeeld uit Luxemburg, waar succes en kameraadschap in gelijke mate samenkomen.  

DACHSER wereldwijd
Neem contact op