Recordaantal medewerkers in dienst bij DACHSER

Niet eerder had logistiek dienstverlener DACHSER zoveel werknemers in dienst. Op 1 september 2018 werkten wereldwijd ongeveer 30.500 medewerkers voor het familiebedrijf. In Duitsland, waar het hoofdkantoor van DACHSER gevestigd is, werken 16.246 werknemers. Bovendien kozen in Duitsland dit jaar 732 jonge mensen voor een opleiding of stage bij de logistiek dienstverlener. Ook dat is een absoluut record!

Recordaantal medewerkers in dienst bij DACHSER
Recordaantal medewerkers in dienst bij DACHSER

De gevolgen van de bloeiende wereldeconomie zijn duidelijk zichtbaar op de arbeidsmarkt. Eind 2017 telde de logistiek dienstverlener nog 29.098 werknemers. Na slechts zes maanden is dat aantal met zo´n 5 procent gestegen. "Het personeel is en blijft onze grootste kracht", zegt CEO Bernhard Simon. "Onze medewerkers plaveien de weg naar een wereldwijd transportnetwerk, organiseren overal opslag- en afleverprocessen en zijn ons visitekaartje naar klanten."

Het familiebedrijf bereikt tevens een nieuw record met haar stage- en opleidingsmogelijkheden. In totaal startten op 1 september 732 jonge mensen in Duitsland hun loopbaan bij DACHSER – een stijging met 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Alleen al in Duitsland begeleidt DACHSER momenteel 1.757 studenten en stagiaires. Buiten Duitsland doorlopen op dit moment 41 leerlingen het DACHSER trainingsprogramma om zich te laten scholen tot “DACHSER forwarding and logistics specialist”. Populair zijn op dit moment opleidingen voor expeditie- en logistiek specialist, loodsmedewerker en vrachtwagenchauffeur. DACHSER Service und Ausbildungs GmbH traint steeds meer vrachtwagenchauffeurs in wording. De cijfers zien er veelbelovend uit. In de zomer van 2018 hebben 23 chauffeurs het programma succesvol afgerond. Nog eens 106 geïnteresseerden zijn in Duitsland met dezelfde opleiding gestart. DACHSER breidt zijn succesvolle methode ook uit naar Oostenrijk. Inmiddels volgen daar elf mensen een opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Ook dit aantal stijgt gestaag, want vorig jaar namen slechts drie leerlingen deel.

Het personeel is en blijft onze grootste kracht.

Bernhard Simon, CEO DACHSER

"Als derde grootste sector in Duitsland biedt logistiek een breed scala aan kansen en uitdagende functies", zegt Vera Weidemann, Manager Corporate Human Resources bij DACHSER. "In onze branche is gekwalificeerd personeel de cruciale factor voor groei. Om onze groei te kunnen blijven continueren hebben we goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers nodig´´. Solide en intensieve opleidingen en trainingen maken onderdeel uit van de bedrijfscultuur van DACHSER. Zo ligt het opleidingspercentage al jaren op een hoog niveau van rond de tien procent. Bij deze ondernemersverantwoordelijkheid hoort dat de kans op een permanente aanstelling, na het volwaardig afronden van de opleiding, 100% is.

België

DACHSER biedt zijn stagiairs en studenten de nodige bagage aan logistieke kennis en een duidelijke visie en missie. “We hebben stageplaatsen voor elk niveau op bijna elke afdeling”, zegt Aat van der Meer, Managing Director van DACHSER in de Benelux. “We zijn een echt leerbedrijf waar stagiars volledig opgenomen worden in het team en direct in de praktijk aan de slag kunnen. We zullen ook blijven investeren in samenwerkingen met scholen om zo het personeel voor de toekomst op te leiden”.
Ook in België worden er momenteel diverse mensen opgeleid in verschillende logistieke functies. Ook zijn er nauwe samenwerkingen opgezet met een aantal scholen. Bachelorstudenten “logistiek management” lopen er hun eindstage. De laatste jaren hebben meerdere laatstejaarsstudenten hun thesis over DACHSER gemaakt en konden nadien ook tewerkgesteld worden.
Op 1 oktober dit jaar start DACHSER in samenwerking met het Atheneum van Willebroek met duaal leren. Een primeur! Een leerling (magazijnier) zal gedurende 2 jaar een duale opleiding volgen en door DACHSER worden opgeleid - 2 dagen school en 3 dagen praktijk. Een mentor van DACHSER zal het hele traject begeleiden. Een onderwijsprogramma gebaseerd op het dual-track opleidingsprogramma in Duitsland en een ideale kans voor gemotiveerde mensen die een job in de logistiek ambiëren.

De logistiek dienstverlener maakte de afgelopen jaren een explosieve groei door, waardoor ook het personeelsbestand en de behoefte om scholieren op te leiden sterk is gegroeid.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op