Tolverhoging voor vrachtwagens in Duitsland per 1 december 2023

De Duitse overheid is van plan om de tol voor vrachtwagens verder te verhogen per 1 december 2023. Dit geldt voor vrachtwagens met een bruto voertuiggewicht van meer dan 7,5 ton. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de kenmerken van het voertuig waarvoor de tol geldt.

De tol is een vaste overheidsheffing waarop DACHSER als logistiek dienstverlener geen invloed heeft. De geplande CO2-toeslag wordt ingevoerd als een nieuw toltarief voor de externe kosten van transportgerelateerde CO2-uitstoot. Net als de huidige gedeeltelijke toltarieven wordt deze in centen per gereden kilometer berekend. Met name de CO2-uitstootklasse, het gewicht, het aantal assen en de milieuklasse van een voertuig zijn van invloed op de hoogte van de toeslag. 

Bovendien worden emissievrije vrachtwagens van 2024 tot eind 2025 vrijgesteld van de CO2-toeslag om de overstap naar een andere motor in het wegtransport te bevorderen. Daarna wordt slechts 25 procent van het reguliere tarief geheven.

Vanaf 1 juli 2024 geldt de tol dan ook voor vrachtwagens met een bruto voertuiggewicht van meer dan 3,5 ton. We houden u op de hoogte van deze ontwikkelingen.  

Als u vragen heeft over deze veranderingen, neem dan contact op met uw lokale DACHSER-contactpersoon.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder