Verpakkingsmateriaal: een value-added service die de moeite waard is

Zij spelen een belangrijke rol in de logistiek: pallets en andere verpakkingsmaterialen. De eisen die aan het pallet-ruilsysteem worden gesteld, worden echter steeds complexer. Dachser is altijd gericht op kwaliteit en duurzaamheid en zet zich daarom in voor het uitwisselen van verpakkingsmaterialen als een value-added service.

Elke europallet bestaat uit 9 houten blokken, 11 planken en 78 spijkers. Het is 1200 mm lang, 800 mm breed en 144 mm hoog en weegt 22 kg.

Het zijn de stille sterren van de logistiek: pallets en andere verpakkingsmaterialen. Als letterlijke dragers zijn ze onmisbaar om de goederen op het juiste moment, met de juiste kwaliteit naar de juiste plaats te vervoeren. Jaarlijks transporteert Dachser meer dan 60 miljoen europallets door heel Europa, plus 25 miljoen andere zendingen verpakt met traceerbare ladingdragers zoals gridboxen, foodcases en verschillende soorten containers.


De uitwisseling van verpakkingsmaterialen is essentieel voor een naadloze supply chain. Het richt zich op de fysieke uitwisseling op het laadperron van de geadresseerde en op het terugsturen van de lege verpakkingen naar de overslagterminal waar het verpakkingsmateriaal gesorteerd en tijdelijk opgeslagen wordt. "In een dergelijke circulaire stroom moeten wij meer aandacht besteden aan de waardevolle rol die verpakkingsmaterialen spelen", legt Jens Müller, hoofd Network Management Organization bij Dachser, uit. De kwaliteit ervan heeft namelijk een doorslaggevende invloed op de algehele kwaliteit van de logistieke dienstverlening.


Een kapotte of sterk vervuilde pallet kan zelfs de meest zorgvuldig gecoördineerde supply chain ontwrichten. Zo kan het verplaatsen van slechte pallets in hoge opslagplaatsen aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich meebrengen. De industrie in het algemeen klaagt over een merkbare daling van de kwaliteit van de EU-pallets die in omloop zijn. Dit betekent dat steeds meer geld moet worden besteed aan het repareren en vervangen van de pallets. Verder is de extra administratie die nodig is voor de uitgifte van speciale verzamelvouchers aanzienlijk toegenomen.


"Als een value-added service biedt DACHSER hulp bij het verpakken van goederen en bij de uitwisseling van pallets. Hiervoor vragen wij wel een vergoeding", zegt Müller, "de dienst vraagt namelijk veel tijd en moeite. Om onze klanten met herbruikbare transportverpakkingen de grootst mogelijke voordelen en de bijbehorende duurzaamheidseffecten te kunnen bieden, hebben wij meer dan 400 verpakkingsexperts in dienst. Zij werken bij onze vestigingen door Europa en bij ons hoofdkantoor in Kempten", aldus Müller. Verder werkt Dachser op het hoofdkantoor voortdurend aan de ontwikkeling van het beheersysteem voor verpakkingsmaterialen. Zo gaan wij mee met de digitalisering en de laatste ontwikkelingen op IT-gebied.

De ideale circulatiestroom is niet altijd vanzelfsprekend

In de dagelijkse logistiek vormt het beheer van verpakkingsmaterialen vaak een complexe uitdaging. De ideale circulatiestroom, met een gelijke uitwisseling tussen zender en ontvanger, is niet altijd overal te vinden. Er doen zich vaak verschillen voor tussen branches met een grote vraag naar verpakkingsmateriaal en branches met een overschot. "Wat nodig is, is een slimme oplossing voor het beheer van het groeperings- en uitwisselingssysteem. Een oplossing die het idee van 'boeken, niet rijden' omarmt," zegt Thomas Jäger, afdelingshoofd Container & Dangerous Goods Management bij Dachser.


Iedereen die bij Dachser betrokken is bij transportprocessen helpt het verpakkingsmateriaal managementteam met het creëren van de condities die nodig zijn voor het hergebruik van ladingdragers. Dit doen zij door het opzetten en beheren van 'accounts' voor verpakkingsmateriaal. "Om een veilige en effectieve service op het gebied van verpakkingsmateriaal te garanderen, maken we bijvoorbeeld gebruik van tweezijdige boekingen." Tegenover elke creditboeking van een pallet, staat een debitboeking. Zo blijft de pallet-balans altijd overzichtelijk. "Verder maken wij gebruik van IT-systemen die de maandelijkse voorraden continu monitoren en inventariseren" zegt Jäger. Dachser beschikt ook over twee sorteerfaciliteiten voor pallets en sluit contracten af met licentiebedrijven voor het repareren van beschadigde pallets. Hierdoor dragen wij actief bij aan de kwaliteit van de pool als geheel. "Wij zijn ook betrokken bij GS1 om toepassingsaanbevelingen te doen en kwaliteitscriteria te definiëren", voegt Jäger toe.


Voor Jens Müller is een ding zeker: "Ons voordeel op het gebied van verpakkingsdiensten is dat wij ook hier toegang hebben tot ons krachtige Europese netwerk. Dachser's voortdurende investering in mens en technologie loont. Op deze manier voorkomen wij verliezen door verkeerd gebruik van verpakkingsmaterialen en zorgen wij tegelijkertijd voor dat er vanuit een ecologisch, economisch en logistiek oogpunt geoptimaliseerde retourleveringen aan de oorspronkelijke afzender plaatsvinden".


En het zijn de klanten die er baat bij hebben, want Dachser biedt hen een uitgebreid, zorgeloos verpakkingsmateriaalplan. "Binnen ons netwerk kunnen ze erop vertrouwen dat het verpakkingsmateriaal dat zij nodig hebben, op elk moment beschikbaar is, zelfs tijdens piekuren", legt Müller uit. "Dit is een value-added service die onze klanten waarderen, maar die veel van onze tijd en moeite kost."

DACHSER wereldwijd
Neem contact op