China's nationale feestdag – Gouden Week 2021: gevolgen voor de logistieke sector

In oktober vindt de traditionele Gouden Week in China plaats. In deze update vindt u informatie met marktprognoses.

Wat is de Gouden Week?

De Gouden Week is een zevendaagse feestdag in China. Deze begint op 1 oktober 2021 en duurt tot 7 oktober 2021. De normale gang van zaken wordt op 8 oktober hervat.

Wat gebeurt er tijdens de Gouden Week?

Tijdens deze zeven dagen durende feestdag zijn bijna alle bedrijven, fabrieken en overheidsinstellingen gesloten of is er weinig personeel aanwezig. Dit betekent dat de productie zal worden vertraagd of volledig zal worden stopgezet. Luchthavens, zeehavens en opslagplaatsen zullen met beperkte capaciteit werken; de douanekantoren zullen gesloten zijn. De DACHSER kantoren in China zijn gesloten van 1 tot 7 oktober.

Wat zijn de gevolgen van de Gouden Week voor de logistieke sector?

De drukte begint meestal 3 tot 4 weken voor 1 oktober, wanneer verladers hun productie willen versnellen om voorraden op te slaan en hun vracht uit China te verschepen voor de vakantie.

Zeevracht

Doordat de capaciteit vrij laag is, heeft dit invloed op de normale export/import operaties. Rederijen kondigen vaak zogenaamde ‘’blank sailings’’ aan om hun diensten aan te passen aan de lage marktvraag. Voor sommige rederijen beginnen de ‘’blank sailings’’ al in week 38 en wordt de normale dienstregeling pas in week 42 hervat. Dit jaar is de situatie zeer dynamisch als gevolg van ernstige havencongesties en dienststoringen die zich nu al voordoen. Het is daardoor mogelijk dat de vervoerders geen blanco afvaarten zullen creëren. De dienstverleningsvoorwaarden kunnen per rederijen en per route verschillen. Neem contact op met uw contactpersoon bij DACHSER voor meer details.

Als u inkomende zendingen hebt, zorg er dan voor dat deze vóór de feestdagen worden opgehaald om onnodige opslag- of detentiekosten te vermijden.

Momenteel is de zeevrachtmarkt zeer gespannen door havencongesties, vertragingen en gebrek aan materiaal. De recente tyfoon Chanthu verergerde de situatie met extreme weersomstandigheden, waardoor grote havens zoals Shanghai en Ningbo enkele dagen moesten sluiten. De ruimte blijft kritiek en de tarieven zouden verder kunnen stijgen tot het einde van het jaar. Om een plaats veilig te stellen, moet men 6 tot 8 weken vooraf boeken.

Luchtvracht

Voor luchtvracht worden alleen zendingen met een vooraankondiging in behandeling genomen. De Chinese douane aanvaardt geen inklaringen tijdens de Gouden Week. Daardoor is het mogelijk dat importzendingen niet op tijd worden verwerkt. Wij raden aan om boekingen zo vroeg mogelijk voor de Gouden Week naar ons op te sturen. De sluitingsdatum is 29 september, 12:00 uur Chinese lokale tijd. Voor spoedbestellingen is de sluitingsdatum 30 september, 12.00 uur Chinese lokale tijd.

Zoals vaak het geval is, zal de luchtvrachtruimte zeer krap zijn en zal er voor de feestdagen veel vraag zijn. Dit jaar zullen de supply chains voor grote uitdagingen komen te staan door de aanhoudende capaciteitstekorten, de ernstige verstoring op de luchthaven Shanghai PVG door het gebrek aan grondafhandelingspersoneel en de congestie op alle andere Chinese luchthavens. Deze situatie zal onvermijdelijk resulteren in langere doorlooptijden en hogere tarieven.

Vracht per spoor

Voor LCL-zendingen in westelijke richting zal het laatste vertrek vóór de Gouden Week plaatsvinden in week 39; deze zal worden hervat in week 42. Andere geregelde diensten worden niet beïnvloed, maar zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van capaciteit en materiaal. De Chinese douane is gesloten van 1 tot en met 3 oktober en heeft weinig personeel van 4 tot en met 7 oktober. Het is mogelijk dat de douane-inklaring niet op tijd kan worden uitgevoerd wegens het personeelstekort.

Het verleden leert dat boekingen twee weken voor de feestdag een piek bereiken. Dit jaar is de capaciteit, naast de drukte voor de Golden Week, in september al erg krap. Verwacht wordt dat de tarieven in oktober zullen stijgen als gevolg van de sterke vraag.

Onze aanbevelingen

Het herfstpiekseizoen volgt onmiddellijk op de Gouden Week. De marktsituatie is dan ook zeer gespannen. Daarom raden wij u aan op lange termijn te plannen en vooraf te boeken om te voorkomen dat uw supply wordt verstoord, zelfs na de Gouden Week. Let daarbij op het volgende:

  • Communiceer uw eisen en leveringstermijn met ons, zodat wij u de meest geschikte oplossing kunnen bieden tegen een aanvaardbare kostprijs.
  • Maak ruim van tevoren een nauwkeurige prognose van uw zendingen, zodat u een langetermijnplanning kunt maken.
  • Plaats boekingen zo vroeg mogelijk; hoe eerder u boekt, hoe groter de kans dat u een plaats kunt verzekeren.
  • Blijf op de hoogte van het laatste marktnieuws. Zo kunt u proactief plannen en tijdig reageren op plotse veranderingen.

Als u vragen hebt, neem dan contact op met uw contactpersoon van DACHSER. Wij helpen u graag verder.

Contact Sebastiaan Hes