De formule voor succes in chemische logistiek: een interview met DACHSER Chem Logistics Expert uit België

Hrayr Matinyan, DACHSER Chem Logistics Project Manager bij DACHSER België

In de dynamische wereld van de chemische industrie, waar strikte naleving van regelgeving en veiligheidsnormen van het grootste belang is, vereist het efficiënt omgaan met logistieke hindernissen zowel expertise als precisie. Om inzicht te krijgen in deze cruciale aspecten, gingen we in gesprek met Hrayr Matinyan, DACHSER Chem Logistics Project Manager bij DACHSER België. In dit interview vertelt hij over zijn carrière, de complexiteiten van chemische logistiek en de cruciale rol van het selecteren van de juiste logistieke partner.

Hoe kwam u terecht bij DACHSER Chem Logistics?

Ik begon in 2011 bij DACHSER, aanvankelijk op de afdeling Douane. Met mijn achtergrond in Sales en Marketing kreeg ik de kans om over te stappen naar de functie van Sales Executive na de pensionering van een collega. In september 2020 werd ik verantwoordelijk voor de chemische logistiek van DACHSER België en werd ik contactpersoon voor klanten in de chemische sector, zowel voor de vestiging in Moeskroen als in Willebroek.

In deze functie geef ik persoonlijk advies en bied ik transport- en opslagoplossingen op maat aan, afgestemd op de specifieke eisen waaraan de verschillende chemische producten moeten voldoen. Deze branche-specifieke diensten richten zich op de logistieke behoeften van bedrijven in verschillende industrieën, zoals de kunststof-, auto- en textielindustrie, maar ook landbouw en bouw. Het gaat om transport, opslag en distributie van zowel gevaarlijke als niet-gevaarlijke goederen.

Welke aspecten komen kijken bij chemische logistiek?

Veiligheid heeft absolute prioriteit in al onze activiteiten, waarbij het welzijn van iedereen binnen de supply chain centraal staat, inclusief het behoud van de kwaliteit van goederen en het milieu. Om deze toewijding te waarborgen, houden we ons strikt aan strenge protocollen die in overeenstemming zijn met de geldende normen en voorschriften en voeren we regelmatig inspecties uit op voertuigen en vracht.

Daarnaast heeft elke DACHSER-vestiging een speciale veiligheidsadviseur voor gevaarlijke goederen. Hun belangrijkste taak is te zorgen voor strikte naleving van zowel de nationale als de internationale regelgeving, terwijl ze ook toezicht houden op uitgebreide trainingsprogramma's over de veilige behandeling en opslag van gevaarlijke goederen voor ons personeel. We beoordelen nauwkeurig de exacte classificatie van goederen, verkrijgen de benodigde vergunningen en implementeren effectieve etiketterings- en verpakkingsmethoden.

Uiteindelijk zorgen onze solide IT-systemen voor uitgebreide inzichtelijkheid en flexibel beheer van chemische producten in ons uitgebreide netwerk.

Met welke logistieke uitdagingen worden bedrijven in de chemische industrie geconfronteerd?

Bedrijven in de chemische industrie worden geconfronteerd met een reeks complexe uitdagingen die het gevolg zijn van de snelle veranderingen in de moderne wereld, waaronder voortdurend veranderende voorschriften, toenemende eisen, hevige concurrentie en verstoringen in supply chains. Daarom moeten ze kunnen vertrouwen op een logistieke dienstverlener die oplossingen op maat kan bieden, gericht op kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid. Deze partner moet ook voortdurend innoveren om voorop te blijven lopen in de sector, anticiperen op de specifieke en veranderende behoeften van bedrijven in de chemische industrie, om hen te helpen competitief te blijven in deze dynamische markt.

Interview with: Hrayr Matinyan
Hrayr Matinyan is DACHSER Chem Logistics Project Manager bij DACHSER België
Hoe kunt u, als expert van DACHSER Chem Logistics, ondersteuning bieden bij het aangaan van deze uitdagingen?

Als expert op dit specifieke gebied is mijn belangrijkste doel om begeleiding en advies op maat te bieden, afgestemd op de specifieke eisen van onze klanten op het gebied van transport en opslag van chemische goederen. Door actief deel te nemen aan kwartaalvergaderingen, samen met andere Project Managers in deze sector in de Benelux, blijf ik voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen in de sector, zowel lokaal als wereldwijd. Een ander voorbeeld is dat DACHSER Chem Logistics onlangs de zogenaamde #CHEMtalk lanceerde, waar we regelmatig ideeën uitwisselen binnen ons Europese netwerk en elkaar in elk land informeren over best practices. Deze samenwerking versterkt de hechte band tussen DACHSER België en onze partners en zorgt voor een goede samenwerking. Daarnaast neem ik deel aan jaarlijkse trainingssessies in ons hoofdkantoor in Kempten, waar ik ideeën, inzichten en best practices uitwissel met experts uit ons wereldwijde netwerk. Deze interne trainingssessies vormen een waardevol platform om kennis te delen en op de hoogte te blijven van nieuwe trends en innovaties binnen de sector. Bij DACHSER streven we ernaar om zowel lokale als wereldwijde samenwerking te stimuleren, waardoor we een omgeving creëren die innovatie en operationele expertise bevordert. Als Chem Logistics Expert zet ik me in om ervoor te zorgen dat onze klanten kunnen profiteren van een betrouwbaar en standvastig partnerschap, dat altijd in staat is in te spelen op de veranderende uitdagingen en normen van de sector.

Welke ontwikkelingen ziet u in de industrie of in de logistiek in het algemeen?

Recente technologische ontwikkelingen zorgen voor een revolutie in de logistieke sector. Door mijn functie ben ik uit eerste hand getuige van de tastbare effecten van deze doorbraken. DACHSER neemt een proactieve houding aan bij het integreren van deze ontwikkelingen, met name door gebruik te maken van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en the Internet of Things, die de efficiëntie en transparantie van onze diensten aanzienlijk verbeteren. Daarnaast zijn duurzaamheid en veiligheid belangrijke doelstellingen. Strenge regelgeving heeft geleid tot inventieve initiatieven zoals het gebruik van alternatieve aandrijfsystemen en verpakkingen om de impact op het milieu te beperken. Tegelijkertijd zien we een verschuiving naar automatisering om de transportveiligheid te garanderen en de efficiëntie te optimaliseren. Een ontwikkeling die naadloos aansluit bij onze overkoepelende strategie om innovatieve en duurzame logistieke oplossingen te bieden, met name op maat gemaakt voor klanten binnen de chemische industrie.

Welk advies zou u geven aan bedrijven die op zoek zijn naar een logistieke dienstverlener?

Bij het zoeken naar een logistieke dienstverlener is het cruciaal om de specifieke behoeften van het bedrijf zorgvuldig te beoordelen en ervoor te zorgen dat deze goed aansluiten op de mogelijkheden van de leverancier. Het maken van de juiste keuze vereist uitgebreide gesprekken met verschillende dienstverleners om te zorgen voor een goed beeld en een sterke band. Bij DACHSER hechten we veel waarde aan deze aanpak en bieden we persoonlijk advies voor optimale logistieke oplossingen. Een transparante samenwerking leidt tot effectieve en gunstige resultaten voor onze klanten.

Heeft u vragen over DACHSER Chem Logistics of wilt u meer weten, stuur dan een e-mail naar hrayr.matinyan@dachser.com.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Chloé Bracaval