Dialoog tussen landen en culturen

Als onderdeel van een jongerenuitwisselingsproject van DACHSER en Terre des hommes bezochten vijf jonge mensen uit Zambia Duitsland in juli. Ze werkten samen met jonge DACHSER-medewerkers om urgente onderwerpen aan te pakken: omgaan met afval, de natuurlijke wereld beschermen en het bewustzijn in hun gezin en werkomgeving vergroten. Het project wordt ondersteund door het Duitse federale ministerie voor economische samenwerking en ontwikkeling.

Jongerenuitwisselingsproject van DACHSER en terre des hommes: jonge mensen uit Zambia bezoeken Duitsland.

"Ik zal ongetwijfeld profiteren van de ervaringen, de discussies met andere mensen, de nieuwe contacten en ideeën over toekomstige samenwerkingen", zegt Ireen Ng’andu uit Zambia. "Het was interessant om door het hele land te reizen en te presenteren en ons projectidee overal met ons te delen. Ik kijk er absoluut naar uit om dingen in Livingstone te veranderen en mijn ervaringen met de mensen daar te delen."

Focus op afvalbeheer

Het bezoek uit Zambia was een nieuwe mijlpaal in de samenwerking tussen de logistieke dienstverlener en de kinderhulporganisatie terre des hommes. Met een groep jonge Duitsers die eerder in Zambia waren geweest, was het nu tijd voor het volgende bezoek. Naast verschillende workshops bezocht de Zambiaanse delegatie een recyclingcentrum en verwierf ze authentieke inzichten van Duitse stagiairs op het hoofdkantoor van DACHSER in Kempten over het Duitse leerlingsysteem en de verschillende beroepen die het beslaat. In de projectcontext waren de jonge Zambianen vooral geïnteresseerd in duurzaamheidsaspecten, zoals hoe de biogasinstallatie op een biologische boerderij werkte. In discussies over culturele overeenkomsten en verschillen spraken de Afrikaanse gasten over mogelijke carrièrepaden in Zambia na schooltijd. En het project begint ook effect te hebben op de Duitse deelnemers: een project rond biodiversiteit zag eind juli twee bijenkolonies op de campus van het hoofdkantoor van DACHSER.

"We leven in een geglobaliseerde wereld, en de enige manier om dat in de toekomst te laten werken, is als er begrip en communicatie van alle kanten is", zegt Bernhard Simon, CEO van DACHSER, die het project steunde en er grote belangstelling voor had. Zelfs nadat het project in december van dit jaar is afgerond, zullen de Duitse en Zambiaanse jongeren in contact blijven, ideeën uitwisselen en een actieve rol spelen in de dialoog tussen landen en culturen.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op