Nieuws

Duaal leren in de logistiek

DACHSER Willebroek was één van de eerste logistiek dienstverleners die stageplaatsen aanbood aan duale leerlingen. Inmiddels wordt teruggeblikt op een succesvolle pilot.

Thomas Vervoort, eerste logistieke duale student bij DACHSER Willebroek.

Twee jaar geleden startte Thomas Vervoort als eerste logistieke duale student bij DACHSER Willebroek. Dit was op dat moment één van de eerste duale mogelijkheden binnen de logistieke sector in België. Twee dagen per week zou hij op school lessen volgen voor zijn opleiding Logistiek aan het Koninklijk Atheneum van Willebroek, de andere 3 dagen zou hij al om 6 uur ’s ochtends in het magazijn te vinden zijn. Wat begon als een experiment is inmiddels een succes gebleken; Thomas heeft zijn tweede jaar succesvol afgerond, volgt dit schooljaar nog een alternerende opleiding ‘Logistiek assistent magazijn duaal’ en verwacht aan het einde van dit schooljaar zijn diploma in ontvangst te mogen nemen.   

Tijdens het traject krijgt Thomas naast begeleiding van zijn leerkrachten op school ook begeleiding van zijn teamleider op de werkvloer, Bram Vergult. Van Bram leert hij alle ins en outs van het vak, zoals scannen, orderpicken, laden en lossen. “Hier kan Thomas het geleerde op school direct toepassen in de praktijk. Dit is veel uitgebreider dan een stage. Om hem goed te kunnen begeleiden, heeft hij een mentoropleiding gevolgd, zodat hij zijn  leerling extra goed kan ondersteunen. Daarnaast is het contact met de school goed. Leerkrachten bezoeken het bedrijf regelmatig en er ligt een plan klaar met de vaardigheden die per jaar moeten worden ontwikkeld.” Thomas ziet ook veel voordelen: “Mijn leerkrachten vertellen mij over de doorgroeimogelijkheden en ik leer iedere dag door te doen. Nadat ik mijn opleiding heb afgerond, is er een job voor mij bij DACHSER, maar ik mag zelf kiezen of ik die aanneem of bijvoorbeeld door wil leren. Logistiek Management lijkt me ook wel mooi”.

Groei

Thomas was pas 16 jaar toen hij in dienst kwam, dit vergde wel de nodige aanpassingen. “Ineens had ik niet meer voornamelijk te maken met leeftijdgenoten, maar waren de meeste collega’s boven de dertig. Dat was natuurlijk wennen”. Frans van Bedaf, General Manager van DACHSER Willebroek, ziet de enorme groei die Thomas doormaakte. “Toen je hier binnenkwam als 16-jarige jongen was je best verlegen, maar inmiddels sta je de pers te woord, iets wat zelfs meer ervaren collega’s niet zomaar durven.” Er is ook zeker een verschil tussen een werknemer in dienst en een duale student. Er wordt de tijd genomen om regelmatig te evalueren, zowel met de teamleider als met school. Ook wordt er gekeken wat de afgelopen periode goed ging en waar nog verder aan gewerkt kan worden. Op deze manier wordt er geschaafd aan de student en ontwikkelt hij snel door tot een professionele magazijnmedewerker.

Contact Joanne Fernandes