Het beste van beide werelden

De elektronicahandelaar TTI vertrouwt op flexibele supply chains om aan steeds meer klanten over de hele wereld op ieder gewenst moment te kunnen leveren. De oplossing van DACHSER: optimalisatie van de supply chain.

TTI biedt hoogwaardige producten voor professionals. Foto's (3): TTI
TTI biedt hoogwaardige producten voor professionals. Foto's (3): TTI

Een bedrijf dat de afgelopen jaren een groei met dubbele cijfers heeft weten te realiseren, ondanks de pandemie, kwetsbare supply chains en torenhoge energie- en infrastructuurkosten, bevindt zich in een uitstekende positie. Het laat zien dat het de uitdaging om zijn klanten altijd betrouwbaar te bevoorraden, zelfs onder zulke moeilijke omstandigheden, onder de knie heeft.

Een van die bedrijven is TTI (Techtronic Industries Company Ltd) uit Hongkong, een leverancier van elektrisch gereedschap, accessoires, handgereedschap, buitenapparatuur en apparatuur voor vloeronderhoud en -reiniging voor consumenten, waaronder doe-het-zelvers. TTI levert ook aan professionele en industriële gebruikers in de reparatie-, onderhouds-, bouw- en infrastructuursector. Alleen al in de eerste helft van 2022 genereerde het bedrijf meer dan 7 miljard dollar omzet, een stijging van 10 procent op jaarbasis.

Logistieke uitdaging

In Europa werkten DACHSER en TTI in 2010 voor het eerst samen, aanvankelijk alleen voor het transport voor de Franse markt. "Stap voor stap hebben we onze samenwerking vervolgens uitgebreid naar verschillende andere Europese landen. Tegenwoordig is DACHSER de op één na grootste logistiek dienstverlener in ons EMEA-netwerk", zegt Paolo Balloni, Vice President Supply Chain Management EMEA bij TTI.

Voor Paolo Balloni is groei ook een bijzondere logistieke uitdaging in de huidige omstandigheden op de wereldmarkten. "We verwachten van onze logistiek dienstverleners absolute betrouwbaarheid en consistentie op het gebied van leveringsprestaties", benadrukt Balloni. In volatiele markten is het vooral belangrijk om snel te kunnen reageren als zich problemen voordoen en om ondersteuning te bieden als er onverwachte eisen zijn. "En daarvoor moet de prijs-prestatieverhouding concurrerend en evenwichtig zijn."

Het is voor ons van cruciaal belang om de flexibiliteit en veelzijdigheid van ons distributienetwerk te optimaliseren, zodat we kunnen inspelen op de veranderende behoeften van klanten en markten", zegt Paolo Balloni, Vice President Supply Chain Management EMEA bij TTI.

Tobias Rasch kent de behoeften van TTI door en door. Als Department Head Supply Chain Transformation, een onderdeel van DACHSER's Corporate Key Account Management, zorgt Rasch samen met zijn team voor deze klant. "We begeleiden TTI nu al vele jaren tijdens de groei en gaan elke nieuwe uitdaging samen aan", zegt hij.

De pandemiejaren zorgden voor een bijzondere stimulans. In die periode deed TTI het goed in zowel de industriële sector als de doe-het-zelfsector. De vraag naar elektronische apparaten uit de TTI productlijn steeg. Dit riep echter ook dringende vragen op over de structuur en veerkracht van de supply chains van het bedrijf.

Samen opzoek naar nieuwe oplossingen…
Samen opzoek naar nieuwe oplossingen…

Supply chains onder druk

"De enorme omzetgroei in combinatie met de voortdurende onzekerheid die de afgelopen drie jaar kenmerkte, zorgde voor een enorme druk op het distributie- en transportnetwerk van TTI", meldt Balloni. "Tegelijkertijd werden het halen van deadlines, tijdige leveringen en een vloeiende uitvoering steeds vanzelfsprekender in de industrie. Dus om aan de veranderende eisen van onze klanten en markten te kunnen voldoen, moesten we onze supply chains net zo flexibel en veelzijdig maken. DACHSER heeft ons daarbij echt geholpen."

Tobias Rasch en zijn team richten zich op de optimalisatie van de supply chain. De DACHSER-experts werken samen met klanten om alle logistieke processen en randvoorwaarden te analyseren en te optimaliseren. "Het wereldwijde DACHSER-netwerk met al zijn systemen en onze ervaren medewerkers en partners biedt ons grote mogelijkheden om aan individuele klanteneisen te voldoen", merkt Rasch op. "De doorslaggevende factor hierbij is een nieuwe, multimodale aanpak, waardoor zwakke punten in de supply chain kunnen worden blootgelegd en oude structuren die niet geschikt meer zijn achter ons te laten", legt Rasch uit.

Dit is gebaseerd op het besef dat logistieke structuren die ooit geschikt waren voor het leveren van bepaalde diensten, nu steeds minder geschikt zijn voor de geografische, politieke en technische verschuivingen die de wereld vandaag de dag vormgeven. "Dus hebben we nieuwe benaderingen en oplossingen nodig", zegt Rasch. Dit is volledig in lijn met de missie van DACHSER om zijn logistieke netwerk in te zetten en de logistieke balans van zijn klanten te optimaliseren.

Een transparant proces

"DACHSER's supply chain optimalisatie is erop gericht om het best mogelijke scenario voor onze klanten te realiseren. Om dat te bereiken analyseren we de huidige uitdagingen en mogelijke oplossingen door middel van een transparant adviesproces samen met onze klanten - zoals we dat ook doen met TTI", legt Rasch uit. Het analyseren van locaties, transportroutes, potentiële synergie-effecten en andere factoren staat centraal in in dit adviestraject, zegt hij. "Op basis van klantgegevens visualiseren we de huidige logistieke structuur en geven we aan hoe we deze theoretisch zouden kunnen optimaliseren. Deze aanpak staat bekend als Greenfield Analyse. Vervolgens gebruiken we het model dat we zojuist hebben gebouwd om scenario's te ontwikkelen voor de beste manier om de optimalisatie in het DACHSER-netwerk te implementeren." Volgens Rasch is dit een cruciale stap, omdat theoretische modellen vaak niet direct aansluiten op de logistieke realiteit. "Met onze aanpak kunnen we rekening houden met alle specifieke eisen van het bedrijf en de uitdagingen die we hebben geïdentificeerd systematisch aanpakken", zegt hij.

Als gevolg hiervan is TTI van drie logistieke centra in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in 2020 naar vijf volledig functionerende distributiecentra begin 2023 gegaan. Deze centra vergroten de totale capaciteit aanzienlijk en bieden een ideale verbinding met transportnetwerken binnen Europa en met overzeese gebieden. DACHSER's vestigingen in Kornwestheim, Villeparisis, Zevenaar, Northampton, Wrocław en Hong Kong spelen hierbij een sleutelrol in het betrouwbaar maken van TTI's supply chains en in het behalen van de resterende groeidoelstellingen van zowel het bedrijf als haar klanten.

... om ervoor te zorgen dat producten op de markt komen.
... om ervoor te zorgen dat producten op de markt komen.

Duurzaamheid in de supply chain

Naast leveringsbetrouwbaarheid en kostenbeheer hecht TTI veel waarde aan duurzaamheid bij het optimaliseren van zijn toeleveringsketens. "De problemen waar de wereld en de logistieke markt momenteel mee te maken hebben, nemen niet weg dat bedrijven zich moeten blijven inspannen om milieuvervuiling, afval en schadelijke uitstoot voor het klimaat te beperken", zegt Balloni. "Op het gebied van duurzaamheid hebben TTI en DACHSER de handen ineengeslagen. Samen hebben we concrete en zeer praktische oplossingen ontwikkeld om het groeperen van leveringen te optimaliseren, het laadvermogen van trailers en containers te verhogen en het verpakkingsverbruik te verminderen."

"Onze ervaring als adviseur leert ons dat optimalisatie van de supply chain meer te maken heeft met evolutie dan met revolutie", zegt Rasch. "De weg naar optimalisatie is vaak gebaand met verschillende kleinere projecten die gericht zijn op het maken van kleine aanpassingen die een grote en blijvende impact hebben op het algehele proces en het succes van het bedrijf." Dit alles om ervoor te zorgen dat groei allesbehalve een last is.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Chloé Bracaval