"Het klikte meteen"

Eling beantwoordt vragen over hoe hij DACHSER ziet, zijn stap naar de top van het bedrijf en wat hem onderscheidt als persoon en als leider.

Burkhard Eling is sinds januari 2021 de nieuwe CEO van DACHSER. Daarvoor was hij meer dan zeven jaar verantwoordelijk voor de financiële afdeling van het familiebedrijf. Eling is een manager die strategisch en ver voorbij de financiële kerncijfers denkt, zoals onder meer blijkt uit zijn verantwoordelijkheid voor het wereldwijde innovatieprogramma Idea2net. In dit interview vertelt de 49-jarige hoe hij DACHSER ziet, hoe hij zijn recente overstap naar de top van het bedrijf ervaart en wat hem kenmerkt als persoon en als leider.

Meneer Eling, u maakte in 2012 een carrièreswitch naar de logistiek door bij DACHSER te komen werken. Wat is uw achtergrond?

Ik kom uit een ondernemersfamilie met affiniteit voor de bouw en een eigen architectenbureau, waardoor ik aanvankelijk mijn professionele thuis zocht in de bouwsector. Nadat ik was afgestudeerd als industrieel ingenieur in de bouwsector, werkte ik achtereenvolgens voor drie grote Duitse bouwbedrijven, telkens op de afdeling Finance & Controlling. Ik kon daar snel verantwoordelijkheid op me nemen, net zoals ik dat daarna bij een grote facilitaire dienstverlener heb gedaan. Deze bedrijven waren allen ook nog eens internationaal georiënteerd. Gedurende deze 13 jaar ervaring verzamelde ik de bagage die ik nodig had als basis voor de functie van CFO bij DACHSER.

Wat trok u aan in de logistiek?

Ik heb veel met logistiek te maken gehad gedurende mijn tijd in de bouw. Logistiek is ook op grote bouwplaatsen een cruciale factor. Toen de Potsdamer Platz werd gebouwd, heb ik bijna een halve dag besteed aan het begrijpen van de logistiek rond het bouwproject. De goederenlogistiek in het DACHSER-netwerk is echter nog veeleisender en complexer. Dat sprak me enorm aan en fascineert me nog steeds.

Heeft u actief gesolliciteerd naar de functie?

Nee, het eerste contact liep via Dr. Jürgen Schneider, die CFO was bij mijn toenmalige werkgever Bilfinger en voorzitter van de Raad van Toezicht bij DACHSER. Hij bracht Bernhard Simon en mij in gesprek met elkaar. Bij de heer Simon voelde ik vanaf het begin de energie en passie van de ondernemer. Dat maakte indruk op me. Het voelde totaal anders dan bij de beursgenoteerde bedrijven die ik tot nu toe kende. Daardoor was er van mijn kant meteen een “klik", zoals ze wel zeggen. Pas na dit gesprek vernam ik dat DACHSER op zoek was naar een opvolger voor de aftredende CFO, Dr. Dieter Truxius.

Interview with: Burkhard Eling

Burhard Eling werd op 1 januari 2021 de nieuwe CEO van DACHSER

Had u toen al gedacht dat u, slechts enkele jaren later, Bernhard Simon op zou volgen?

Nee, ik keek vooral uit naar de uitdaging en de mogelijkheid om tijdens mijn inwerkperiode intensief betrokken te raken bij de operationele processen. Er was al heel snel veel te doen, bijvoorbeeld bij de overname en integratie van Azkar en Transunion, onze acquisities op het Iberisch schiereiland. Als adjunct-directeur FLT was ik vanaf het begin betrokken bij verschillende cruciale zakelijke ontwikkelingen en speelde ik een sleutelrol bij het vormgeven van de overgang naar de rechtsvorm van een Europese Vennootschap (SE). Met de verantwoordelijkheid voor het strategische innovatieprogramma Idea2net, dat ik ook als CEO voortzet, heeft mijn kennis en het zicht op alle bedrijfsonderdelen zich sterk verdiept.

Wanneer werd duidelijk dat u de nieuwe CEO zou worden?

In 2016, tijdens een zakenreis naar de VS, vroeg Bernhard Simon me op een ochtend tijdens een rondje hardlopen op het strand of ik het me kon voorstellen om hem op te volgen als CEO. Het is zeker niet gemakkelijk om in een familiebedrijf een familielid op te volgen als CEO, zeker niet met deze indrukwekkende staat van dienst. Dat was toen een van mijn eerste gedachten, en ik heb nog steeds veel respect voor deze keuze. Het vertrouwen en de zeer goede samenwerking die in de loop der jaren zijn gegroeid, niet alleen met de heer Simon, maar ook met de eigenaarsfamilie, geven mij echter de zekerheid dat dit de juiste weg is.

Dus u heeft er nog geen spijt van dat u van uw huis in Westfalen naar de rustige Allgäu bent verhuisd?

Nee, in geen geval. Van zowel Westfalen als Allgäuers wordt gezegd dat ze behoorlijk koppig zijn, dus dat past goed bij elkaar (lacht). Ik ben vaak verhuisd met mijn gezin voordat ik bij DACHSER kwam, zelfs naar de VS en weer terug. Een thuis vinden, zowel professioneel als persoonlijk, was voor mij een extra bonus en ik waardeer de Allgäu en vooral ook de mogelijkheden die de veelzijdige natuur hier biedt. Wanneer de tijd het toelaat, ben ik dan ook buiten te vinden, het allerliefste met mijn gezin. Fietsen, hardlopen, maar ook een dagje skiën met mijn gezin zodra dat weer mogelijk is, zorgen ervoor dat ik de knop om kan zetten en mijn batterij weer op kan laden. 

Bedankt voor het interview. 

DACHSER wereldwijd
Neem contact op