Zij die uitdagingen als kansen ziet

Toen Maria Levin in 2013 bij DACHSER begon met haar opleiding tot loodsmedewerker, was zij de eerste vrouwelijke stagiaire in deze functie in de vestiging Alsdorf. Inmiddels werkt ze als begeleider voor het inwerken van nieuwe collega’s, waaronder steeds meer vrouwen.

Maria Levin aan het werk in het logistiek centrum van Alsdorf
Maria Levin aan het werk in het logistiek centrum van Alsdorf

Reizen is Maria’s grootste passie. Ze kijkt er nu al naar uit om na de corona-beperkingen weer reizen voor zichzelf en haar vrienden te organiseren. Haar werkzaamheden in het logistiek centrum van DACHSER doen haar een beetje denken aan het organiseren van (steden)trips: ‘’Ik kan bijdragen aan een goede reis van de goederen en ervoor zorgen dat ze op tijd aankomen’’, zegt ze. ‘’Ik vind logistiek erg fascinerend, omdat het ooit saai wordt en je elke dag voor nieuwe uitdagingen staat.’’

Maria heeft in haar leven al voor veel uitdagingen gestaan. Ze werd geboren in Omsk, in Siberië en kwam in 1997 met haar ouders naar Duitsland. Natuurlijk was de start in het nieuwe thuisland niet gemakkelijk, herinnert ze zich: “Maar ik wilde gewoon vooruitkijken’’. Deze doelgerichte dame ging ook na school haar eigen weg in haar beroepsmatige leven. Ze probeerde verschillende banen in de detailhandel, online postorderbedrijven en in de productie. Totdat ze een vacature van DACHSER tegenkwam.

‘’Als onderdeel van mijn sollicitatieproces werd ik voor een stage van een week uitgenodigd, waarbij ik de middagploeg van de loods inkomende goederen ondersteunde. Ik had geen ervaring in de logistiek, maar dit vond ik meteen leuk”, vertelt Maria. Op 1 augustus 2013 is ze begonnen met haar opleiding tot loodsmedewerker in Alsdorf. Als eerste vrouw in dit vakgebied in het logistiek centrum werd ze meteen goed opgenomen tussen de rest: “Natuurlijk moest ik me in dit mannendomein eerst bewijzen, maar iedereen was heel open en behulpzaam.’’

Teambuilding

Vandaag de dag denkt Maria nog graag terug aan de hoogtepunten van haar opleiding. Bijvoorbeeld hoe ze met behulp van een VR-bril haar eerste ervaringen opdeed met “Pick By Vision”. Of hoe goed de sfeer was bij de teambuildingevenementen voor trainees in Alsdorf: ‘’We zijn een keer naar een klimbos geweest met het team. Zelfs de General Manager ging toen mee hoog de bomen in. Zo krijg je een heel ander beeld en een nog betere band met de leidinggevenden.”

Hier telt nog steeds het menselijke aspect. Er wordt, wanneer nodig, voor iedereen op een flexibele manier gezocht naar een oplossing.

Maria Levin beschouwt de goede persoonlijke verstandhoudingen tussen de medewerkers nog steeds als een van de belangrijkste voordelen van het familiebedrijf: “Hier telt nog steeds het menselijke aspect. Er wordt, wanneer nodig, voor iedereen op een flexibele manier gezocht naar een oplossing”. Ook zijzelf heeft daar de afgelopen jaren profijt van gehad. Omdat ze sinds 2018 naast haar werk haar opleiding tot logistiek teamleider voorzet, kan ze op in verschillende diensten werken.

Perfect geïntegreerd in het voormalige mannelijke domein
Perfect geïntegreerd in het voormalige mannelijke domein

'Samen – op afstand'

Maria is inmiddels doorgegroeid naar loodsmedewerker voor gevaargoederen. Ze controleert de zekering en stuwing van de uitgaande goederen als ze de loods verlaten. Sinds 2019 is ze ook verantwoordelijk voor de ‘’onboarding’’ van de nieuwe werknemers in de loods: “Ik heb verschillende trainingen en een hand-out gemaakt voor nieuwe collega’s”. “Daarnaast houd ik statistieken bij en evalueer deze ook, zodat we de organisatie van onze logistieke processen voortdurend kunnen verbeteren.”

Juist in tijden van corona is dit heel belangrijk. We moeten afstand houden van onze collega’s en letten op preventieve maatregelen. Zoals het regelmatig wassen van de handen en het desinfecteren ervan. Ondanks alles moeten de werkzaamheden wel op rolletjes lopen. “We werken uiteraard nog steeds als een team, maar dan wel volgens het motto ’samen – op afstand’. En natuurlijk zijn we met zijn allen blij dat we met ons werk op de achtergrond een belangrijke rol spelen in de voortzetting van de economie en het dagelijkse leven. Het voelt goed om hier waardering voor te krijgen’’, zegt Maria.

Ook in deze lastig tijd, helpt ze waar nodig. Deze veelzijdigheid is wat Maria leuk vindt aan haar baan. Net als het feit dat de logistiek steeds vrouwelijker is geworden sinds zij bij DACHSER begon: “Ik was destijds de eerste vrouw in mijn omgeving, maar nu is er steeds meer girlpower’’. Logistiek staat nooit stil – naast de binnenlandse transporten worden ook veel pallets naar België en Nederland getransporteerd, maar ook naar andere Europese landen. Bestemmingen waar de reisliefhebber Maria Levin na covid-19 ook graag naar toe wil!

Contact Raisa Mertens